Spaghetti z krewetkami
Spaghetti z krewetkami. Jest to moja kolejna wariacja na ten temat. Tym razem łamiąca wszelkie zasady, mam nadzieję, że nie przyprawię żadnego Włocha o zawał, bo jak pieczarki, cukinia i krewetki? 😛 Otóż tak 🙂 Bo kto blogerowi zabroni 🙂
A tak na poważnie, to wyszło mega dobre 🙂
Składniki na 2 porcje:
- 12 krewetek black tiger – jeśli będziesz używać mrożonych, pamiętaj, aby je rozmrozić 🙂
- 6 niedużych świeżych pieczarek
- 80 g cukinii
- płatki peperoncino-jeśli nie lubisz ostrego, pomiń ten składnik
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml białego półsłodkiego wina
- sól
- 100-180 g suchego makaronu spaghetti – ja użyłam spaghetti bezglutenowe z mąki kukurydzianej, bardzo dobre
- oliwa do smażenia, może być z wytłoczyn
- ser pecorino romano
Czosnek obierz i drobno posiekaj. Krewetki oczyść, usuń pancerzyki, również z ogonków. Pieczarki umyj i pokój w cienkie plasterki, nóżki także. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Zagotuj około 2 l osolonej wody na makaron, nie wrzucaj jeszcze makaronu, miej zagotowaną wodę w pogotowiu.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć odrobinę płatków peperoncino i czosnek i smaż około 1 min. Następnie wrzuć pieczarki, zamieszaj i smaż na niedużym ogniu przez 4-5 min. dorzuć cukinię, zamieszaj i smaż około 4 min. Wrzuć makron na gotującą się wodę i sprawdzaj w międzyczasie stopień ugotowania, ma być lekko twardawy, nie rozgotowany, jak będzie gotowy odcedź, nie przelewaj zimną wodą. Wracamy do patelni, wrzuć krewetki smaż, aż zrobią się różowe, następnie dodaj wino i odparuj alkohol, dopraw całość solą, dodaj ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj i podawaj posypany płatkami pecorino romano.