Zupa grzybowa
Zupa grzybowa, to jedna z takich zup, bez których jesień po prostu nie istnieje. Taka zupa, to wyprawa do lasu, rodzinne zbieranie grzybów, kosze pełne pachnących borowików, kozaków i innych cudownych wspaniałości. Zupa, którą dziś Wam prezentujemy nie ma w sobie śmietanki i mąki, tylko mielony twaróg sernikowy, dzięki temu ma mniej kalorii 🙂 Ale jest tak samo smaczna jak klasyczny krem z grzybów.
Składniki:
- 2 l rosołu drobiowego
- 400 g grzybów leśnych – u nas były borowiki i podgrzybki
- 1 nieduża marchewka
- 1 nieduża pietruszka
- kawałek seler, tak około 20 g
- 1 nieduża cebula
- 1 łyżeczka masła
- 1-2 łyżki mielonego twarogu sernikowego
- sól
- świeżo mielony pieprz Appetita
Cebulę i pozostałe warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę, zeszklij, a następnie wrzuć warzywa i często mieszając smaż je około 10 min. Podsmażone warzywa z cebulą wrzuć do rosołu i gotuj, aż zmiękną.
W międzyczasie oczyść grzyby, pokrój wraz z nóżkami na mniejsze kawałki. Gdy gotujące się warzywa zmiękną dodaj grzyby i gotuj 15 min. Zmiksuj na gładko, dodaj ser, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotowe!