Powidła śliwkowe
Powidła śliwkowe, nasz Wojtek je uwielbia. Można kupić gotowe w sklepie, ale łatwo też zrobić je samemu, wtedy mamy pewność, że nie ma w nim niechcianych dodatków i niepotrzebnych substancji słodzących. Swoje powidła możesz przygotować z dowolnej ilości śliwek węgierek, zasada jest taka, że na 1 kg śliwek dajemy 1 łyżkę wody. My przygotowaliśmy nasze powidła z 5 kg i wyszło nam 5 niedużych słoiczków.
Składniki:
Powidła śliwkowe
- 5 kg śliwek węgierek
- 5 łyżek wody
Śliwki umyj i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Każdą śliwkę przekrój na pół i wyjmij pestki. Tak przygotowane węgierki przełóż do głębokiego naczynia żaroodpornego, wlej wodę, wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1 h. W trakcie pieczenia często mieszaj śliwki. Uważaj, żeby się nie poparzyć! Mniej więcej po godzinie węgierki nabierają „kleistej” konsystencji, jak będą takie, że będą się odklejać same od łyżki. Są gotowe!