Dyniowe gnocchi z grzybami
Dyniowe gnocchi z grzybami to po prostu jesień na talerzu. Przepis ten zdobył pierwszą nagrodę w konkursie w portalu Wrząca Kuchnia, którą jest bon o wartości 250 zł do sklepu internetowego Makutra 🙂
Jury konkursu przygotowało i spróbowało tych dyniowych gnocchi i oto, co napisało: „Gnocchi według tego przepisu są bajką, są miękkie, rozpływają się w ustach, towarzystwo grzybów, czosnku, natki pietruszki i sera powoduje, że jest to danie kompletne. Nic dodać, nic ująć. Zaleca się, przygotowywanie tego przepisu w 100% według zamieszczonych kroków. Brawa dla autorki”.
Składniki:
Dyniowe gniocchi:
- 500 g dyni hokkaido
- 350 g ziemniaków (najlepiej tych, z różową skórką)
- 150 g mąki pszennej zwykłej typ 650
- 20 g mąki ziemniacznej
- 1 szt jajko
- sól
- świeżo mielony pieprz
- szczypt świeżo startej gałki muszkatołowej
Grzyby:
- 6 szt świeżych borowików
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki płatków peperoncino
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- grana padano lub parmezan lub Old Książ
Dynię wydrąż z pestek i miąższu, pokrój na „półplastry” (w kształcie sierpu księżyca 🙂 Płaska blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej dynię. Piecz 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni – grzanie góra-dół lub 15 min. w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Dynię ostudź. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz ze skórki. Dynię oraz ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa na najgrubszych oczkach. Dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę zwykłą, sól i pieprz do smaku, a także gałkę muszkatołową oraz jajo i wyrabiaj na posypanej mąką stolnicy na jednolite ciasto, jeśli będzie za bardzo lepić się do dłoni dodaj więcej maki, ale nie za dużo, bo gnocchi wyjdą twarde. Ciasto nie powinno lepić się do rąk. Ciasto przykryj czystą ściereczką i pozwól mu odpocząć 15 minut.
W międzyczasie, gdy ciasto odpoczywa, przygotuj grzyby. Oczyść je na sucho, pędzelkiem lub ściereczką, z nóżek nożykiem poodcinaj wszelkie zanieczyszczenia. Kapelusze i nóżki pokrój w cienkie plasterki. Ząbek czosnku obierz i drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach, tak, żeby mieć go około 2 – 3 łyżki.
Po upływie 15 min. ciasto podziel na 4 części. Z każdej części uformuj wałeczek i podziel go na malutkie 1,5 cm odcinki, z tych odcinków uformuj kluseczki gnocchi. Aby zrobić ładne wgłębienia w kluseczkach użyj specjalnej deseczki z rowkami lub po prostu widelca. Możesz też całkowicie pominąć te rowki, a uformować jedynie zgrabne eliptyczne kluseczki. Gotowe gnocchi odkładaj na powierzchnię posypaną mąką.
Nastaw do gotowania ok. 3 l wody. W międzyczasie rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć czosnek i peperoncino na niewielki ogień, dodaj grzyby i często mieszając smaż, aż będę złociste, dopraw solą i pieprzem, wyłącz ogień. Do gotującej się wody wrzucaj partiami kluseczki i gotuj 4 min. o do momentu wypłynięcia, odcedź i gdy wszystkie będą ugotowane, włącz ogień pod patelnią z grzybami i dodaj kluseczki do grzybów, wymieszaj, tak, aby wszystkie kluseczki były dokładnie pokryte „sosem”. Wyłącz pod patelnią, dodaj ser i natkę i znów wymieszaj. Podawaj od razu, udekorowane płatkami sera i listkiem rukoli. Jesień na talerzu gotowa.
One thought on “Dyniowe gnocchi z grzybami”