Pierś z kaczki z sosem z rukoli

Pierś z kaczki z sosem z rukoli

Pierś z kaczki z sosem z rukoli

Pierś z kaczki z sosem z rukoli, to proste i szybkie danie. My proponujemy je podać z dyniowymi gnocchi i odrobiną żurawiny, ale równie dobrze komponuje się z ryżem, czy kaszą gryczaną. Przepis ten wywalczył nam półfinał w Kuchennych Zmaganiach, konkursie organizowanym przez wydawnictwo Burda Media Polska wraz z markami Fit&Easy i Zelmer 🙂

pierś z kaczki z sosem z rukoli

Składniki na 2 porcje:

  • 1 pierś z kaczki
  • sól i pieprz

Sos z rukoli:

  • garść listków rukoli
  • 2 łyżki żurawiny ze słoika
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól i pieprz

 

Do podania:

  • garść mieszanki sałat
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine
  • pół łyżeczki czerwonego octu winnego
  • sól i pieprz
  • po łyżeczce na porcję żurawiny

Pierś z kaczki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przygotuj sos: wszystkie składniki (oprócz soli i pieprzu) zmiskuj na gładko i dopraw solą i pieprzem.

Mieszankę sałat wymieszaj z oliwą i octem, dopraw solą i pieprzem.

Pierś kaczą połóż na zimnej patelni, skóra do dołu i smaż na niedużym ogniu. Tłuszcz zawarty w skórze będzie się powoli wytapiał, dzięki czemu nie musisz dodawać na patelnię dodatkowego tłuszczu. Kiedy skórka ładnie się zrumieni, obróć pierś na drugą stronę, zwiększ ogień i smaż, aż pierś osiągnie temperaturę 63 stopni, mniej więcej 10 minut (jeśli nie masz termometru). Zdejmij pierś z patelni i pozwól jej odpocząć około 5 minut na drewnianej desce.

W tym czasie zrób na talerzu „ścieżkę” sosu z rukoli, ułóż na niej pokrojoną w plastry pierś z kaczki, obok ułóż żurawinę i mieszankę sałat i ulubiony dodatek węglowodanowy. Pełnowartościowe danie, ze zdrowym kaczym tłuszczem gotowe 🙂

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Pierś kaczki z sosem z rukoli
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *