Pierś z kaczki z sosem z rukoli
Pierś z kaczki z sosem z rukoli, to proste i szybkie danie. My proponujemy je podać z dyniowymi gnocchi i odrobiną żurawiny, ale równie dobrze komponuje się z ryżem, czy kaszą gryczaną. Przepis ten wywalczył nam półfinał w Kuchennych Zmaganiach, konkursie organizowanym przez wydawnictwo Burda Media Polska wraz z markami Fit&Easy i Zelmer 🙂
Składniki na 2 porcje:
- 1 pierś z kaczki
- sól i pieprz
Sos z rukoli:
- garść listków rukoli
- 2 łyżki żurawiny ze słoika
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól i pieprz
Do podania:
- garść mieszanki sałat
- 1 łyżeczka oliwy extra vergine
- pół łyżeczki czerwonego octu winnego
- sól i pieprz
- po łyżeczce na porcję żurawiny
Pierś z kaczki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przygotuj sos: wszystkie składniki (oprócz soli i pieprzu) zmiskuj na gładko i dopraw solą i pieprzem.
Mieszankę sałat wymieszaj z oliwą i octem, dopraw solą i pieprzem.
Pierś kaczą połóż na zimnej patelni, skóra do dołu i smaż na niedużym ogniu. Tłuszcz zawarty w skórze będzie się powoli wytapiał, dzięki czemu nie musisz dodawać na patelnię dodatkowego tłuszczu. Kiedy skórka ładnie się zrumieni, obróć pierś na drugą stronę, zwiększ ogień i smaż, aż pierś osiągnie temperaturę 63 stopni, mniej więcej 10 minut (jeśli nie masz termometru). Zdejmij pierś z patelni i pozwól jej odpocząć około 5 minut na drewnianej desce.
W tym czasie zrób na talerzu „ścieżkę” sosu z rukoli, ułóż na niej pokrojoną w plastry pierś z kaczki, obok ułóż żurawinę i mieszankę sałat i ulubiony dodatek węglowodanowy. Pełnowartościowe danie, ze zdrowym kaczym tłuszczem gotowe 🙂