Placki marchewkowe z łososiem
Placki marchewkowe z łososiem, nie chłoną tak bardzo tłuszczu, jak ziemniaczane, a przy tym są równie smaczne. dodatek curry łagodzi słodycz marchewki i ładnie współgra ze śmietaną i łososiem.
Składniki na 4 – 6 porcji:
- 450 g marchewki
- 3 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 nieduża cebula
- pół łyżeczki curry Appetita
- świeżo mielony pieprz Appetita
- sól
- pół łyżki posiekanego koperku
- 1 mała czerwona cebula
- śmietana 18%
- łosoś wędzony na zimno – mniej więcej 100 g
- olej rzepakowy do smażenia
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę, dodaj do marchewki. Następnie dodaj jajka, bułkę tartą, sól, curry i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej – ile? Wszystko zależy od tego, jakiej patelni używasz. Ja smażyłam na patelni niskotłuszczowej, więc oleju dałam około 1 łyżki na wszystkie placki. Nałóż na rozgrzany olej odrobinę masy marchewkowej i usmaż z obu stron na złoto, spróbuj, czy trzeba doprawić.
Na rozgrzany olej nakładaj mniej więcej po łyżce masy marchewkowej i spłaszczaj, tak, jak placki ziemniaczane i smaż na złoto z obu stron, gotowe placki odkładaj na talerz wyłoży ręcznikiem papierowym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.
W międzyczasie, jak placki będą się smażyć, obierz czerwoną cebulę i pokrój cieniutko, posiekaj koperek, podziel łososia na małe kawałki. Placki podawaj z kleksem śmietany, kawałkiem łososia, udekorowane czerwoną cebulą, posypane koperkiem i świeżo mielonym pieprzem. Gotowe!