Lasagne bez glutenu
Lasagne bez glutenu na mące kukurydzianej i bez beszamelu, ale odpowiednia ilość mozzarelli i parmezanu z powodzeniem go zastępuje. Taka lasagne jest idealna dla osób mających problem z glutenem, a chcących cieszyć się pysznym jedzeniem.
Składniki:
Na ciasto:
- 400 g mąki kukurydzianej
- 4 jajka
Na „farsz”:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki lub karkówki
- puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 ml czerwonego półwytrawnego wina
- 100 g startego parmezanu
- 150 g – 250 g startej mozzarelli
- oliwa
W głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż mięso, dodaj wino i gdy alkohol odparuje dodaj pomidory i przecier, zamieszaj, dopraw solą, pieprzem i cukrem, przykryj i gotuj na małym ogniu 1 h. Po tym czasie sos jest gotowy, jeśli trzeba dopraw ponownie solą, pieprzem i cukrem.
Mąkę kukurydzianą połącz z jajkami i wyrabiaj robotem do uzyskania zwartego, jednolitego ciasta. Ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj cienko na stolnicy podyspanej mąką kukurydzianą na wielkość brytfanki, w której będziesz przyrządzać lasagne, nie przejmuj się, jeśli ciasto będzie się rozrywało, w trakcie pieczenia całość się połączy i nic nie będzie widać.
Na dnie brytfanki rozsmaruj trochę sosu, przykryj płatem ciasta, znów sos, parmezan i mozzarella. Powtarzaj warstwy, aż skończy się ciasto. Wierzch posmaruj sosem. Zostaw trochę mozzarelli do posypania lasagne pod koniec pieczenia. Piecz 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu (grzanie góra – dół). Po tym czasie posyp wierzch lasagne pozostałą mozzarellą i zapiekaj, aż się rozpuści. Gotowe!