Lasagne bez glutenu

Lasagne bez glutenu

Lasagne bez glutenu

Lasagne bez glutenu na mące kukurydzianej i bez beszamelu, ale odpowiednia ilość mozzarelli i parmezanu z powodzeniem go zastępuje. Taka lasagne jest idealna dla osób mających problem z glutenem, a chcących cieszyć się pysznym  jedzeniem.

Lasagne bez glutenu

Składniki:

Na ciasto:

  • 400 g mąki kukurydzianej
  • 4 jajka

Na „farsz”:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki lub karkówki
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • 100 g startego parmezanu
  • 150 g – 250 g startej mozzarelli
  • oliwa

W głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż mięso, dodaj wino i gdy alkohol odparuje dodaj pomidory i przecier, zamieszaj, dopraw solą, pieprzem i cukrem, przykryj i gotuj na małym ogniu 1 h. Po tym czasie sos jest gotowy, jeśli trzeba dopraw ponownie solą, pieprzem i cukrem.

Mąkę kukurydzianą połącz z jajkami i wyrabiaj robotem do uzyskania zwartego, jednolitego ciasta.  Ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj cienko na stolnicy podyspanej mąką kukurydzianą na wielkość brytfanki, w której będziesz przyrządzać lasagne, nie przejmuj się, jeśli ciasto będzie się rozrywało, w trakcie pieczenia całość się połączy i nic nie będzie widać.

Lasagne bez glutenu

Na dnie brytfanki rozsmaruj trochę sosu, przykryj płatem ciasta, znów sos, parmezan i mozzarella. Powtarzaj warstwy, aż skończy się ciasto. Wierzch posmaruj sosem. Zostaw trochę mozzarelli do posypania lasagne pod koniec pieczenia. Piecz 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu (grzanie góra – dół).  Po tym czasie posyp wierzch lasagne pozostałą mozzarellą i zapiekaj, aż się rozpuści. Gotowe!

Lasagne bez glutenu

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Lasagne bez glutenu
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *