RBG BAR&GRill – nowe menu, w hotelu Radisson Park Inn w Krakowie. Szef kuchni Stanisław Bobowski przygotował nowe menu sezonowe i z tej okazji zostaliśmy zaproszeni na kolację degustacyjną. Paszczakowa niestety w tamtym czasie wylądowała w szpitalu, więc na kolację udałem się sam. Wraz z innymi małopolskimi blogerami zasiedliśmy w ciepłych wnętrzach hotelowej restauracji w oczekiwaniu na pierwsze dania.
Jako pierwsza na stół wjechała grillowana cukinia z suszonymi pomidorami, mozzarellą i kaparami oraz winny grzaniec. Następna była sałatka z ciecierzycy, fetą, suszonymi pomidorami, chipsami z buraka i rzodkiewką. Do tego wypiekane na miejscu pieczywo. Z zup podano krem z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem, kolendrą i prażonymi pestkami dyni. Ot klasyczna, smaczna zupa z dyni.
Kolejne były makarony: czarne tagliolini z cukinią, czosnkiem, pomidorami i Parmezanem oraz garganelli z borowikami, śmietaną, czosnkiem i Parmezanem. Obydwa dania poprawne i całkiem dobre.
Na danie główne w nowym menu szef kuchni proponuje filet z sandacza pieczony i do tego risotto z cukinią, pomidorami i Parmezanem. Fajne upieczona ryba, danie lekkie i smaczne. Inną propozycją dania głównego było filet z kurczaka podany z ragout z soczewicy z warzywami. Głównym punktem tego wieczoru według mnie był stek z sezonowanej 12 dni polędwicy i do tego frytki, boczniaki i pomidorki.
Na deser dobre crumble ze śliwkami i nalewka śliwkowa.
Słowem udany wieczór z dobrym jedzeniem. Zaglądnijcie do RBG BAR&GRILL w Hotelu Radisson i oceńcie sami nowe menu.