Gyros z sosem tzatziki

Przepis na gyros z sosem tzatziki po mojemu

Gyros:

  • 60 dag mięsa wołowego
  • cebuli, tyle, żeby po pokrojeniu było jej tyle objętościowo co mięsa, jakieś 5 – 7 sztuk
  • przyprawa do gyrosa
  • pół główki czosnku
  • sól, pieprz
  • zielona papryka
  • pół łyżeczki pasty sambal

Mięso pokroić w cieniutkie paski, cebulę w piórka, czosnek zmiażdżyć, dodać przyprawę do gyrosa i marynować wszystko najlepiej 24h. Usmażyć – pod koniec dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i pastę sambal, doprawić do smaku.

Tzatziki:

  • świeży ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • jogurt typu greckiego
  • sól, pieprz
  • trochę octu
  • koperek świeży

Ogórek zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić i odstawić, aż puści sok – odlać, odcisnąć ogórka. dodać jogurt, zmiażdżony czosnek i posiekany koperek, doprawić, wymieszać.

Gyros
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *