Makaron chow mein z grzybami mun

Smaczny i prosty makaron chow mein z grzybami mun

Makaron chow mein z grzybami mun

Składniki dla 4 osób:

Makaron chow mein z grzybami mun
  • 100 g makaronu chow mein
  • 25 g grzybów mun
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 łyżki wina ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowo – grzybowego
  • 1 łyżeczka pasty imbirowej
  • 1 pokrojona w piórka cebula
  • sól
  • kilka gałązek natki pietruszki (a najlepiej szczypiorku, jak akurat pod ręką nie miałam, więc dodałam pietruszkę, co by zieloności trochę było)
  • 0,5 l bulionu (najlepiej grzybowego, ja dałam kurczakowi)
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • kilka kropel oleju sezamowego
Makaron chow mein z grzybami mun
 Grzyby mun, zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min, następnie gotować je przez 10 min. Kurczaka pokroić na paseczki.  Na rozgrzane oleje wrzucić pastę imbirową, podsmażyć jakieś pół minuty, dodać cebulę i podsmażać ok 2 min., cały czas mieszając. Dorzucić kurczaka i usmażyć na złoto, następnie dodać grzyby mun oraz wino i dusić wszystko razem przez 1h. Po upływie tego czasu dodać sos sojowo – grzybowy oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Makaron chow mein przygotować według przepisu na opakowaniu, dorzucić do grzybów i kurczaka, wymieszać. Gotowe:)
Makaron chow mein z grzybami mun
Makaron chow mein z grzybami mun
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Makaron chow mein z grzybami mun

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *