Tortilla z kurczakiem

Domowa tortilla z kurczakiem.

Składniki na 8 porcji:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek zielony
  • 1 ogórek kiszony (ja dałem małosolnego)
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 30 dag pieczarek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • przyprawa do gyrosa
  • sos czosnkowy
Wszystkie składniki ciasta wymieszać i wyrobić ciasto (jeśli potrzeba dodać troszkę wody, musi mieć taką konsystencję żeby dobrze się wałkowało), ciasto przełożyć do miski posmarować niewielką ilością oleju, przykryć miskę talerzem i odłożyć na 12-20 min. Po tym czasie podzielić ciasto na kulki o średnicy około 5cm, które rozwałkowywać na wielkość patelni i smażyć na suchej patelni (jeśli patelnia jest dobrze gorąca to wystarczy około 20 sek z jednej i 20 sek z drugiej strony). Warzywa pokroić w kostkę i przełożyć do  miski, dodać kukurydzę. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę do gyrosa, pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni, dodać kurczaka i smażyć, aż kurczak nie będzie już surowy. Warzywa (odsączyć jeśli puściły sok) układać na tortillę, polać sosemi dodać kurczaka, zawinąć (zawijam  dodatkowo dół tortilli w folię aluminiową żeby się nie rozwijała i  nie wyciekał sos). Ja przed podaniem podgrzewam chwilkę na patelni.

Tortilla z kurczakiem
Tortilla
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *