Węgierska zupa rybna Halászlé

Pyszna lekko pikantna węgierska zupa rybna Halászlé

 

Składniki:

Węgierska zupa rybna Halászlé
  • 1 kg ryb (na Węgrzech używają ryb słodkowodnych, ja miałem pstrąga i ryby morskie – morszczuk, dorsz – ponieważ nie udało mi się zakupić słodkowodnych)
  • 2 papryki czerwone pokrojone w kostkę
  • 1 papryka ostra (przywiozłem zieloną ostrą ze Słowacji) pokrojona w kostkę
  • 3 pomidory pokrojone w kostkę
  • 3 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 litry wody
  • sól
Rybom obciąć łby, wykroić kręgosłupy i ogony, mięso pokroić na mniejsze kawałki i posolić. Do garnka wrzucić łby, płetwy, kręgosłupy, połowę z pokrojonych papryk, cebulę, pomidory, słodką paprykę, liść laurowy zalać 1l wody, dodać wino i gotować 1 godzinę. Wywar przecedzić przez sito i przelać z powrotem do garnka, dodać resztę wody, dodać mięso ryb i drugą połowę papryki, gotować przez 10 min, doprawić solą.
Węgierska zupa rybna Halászlé
Węgierska zupa rybna Halászlé
Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Węgierska zupa rybna Halászlé

  1. Moje smaki, zupa wygląda mega apetycznie. Koniecznie muszę wypróbować. Wrzuć przepis na Smakera, bo jest naprawdę oryginalny i wart wypróbowania. Jutro lecę po ryby 🙂
    Pozdrawiam madziak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *