Krupnik

W chłodne dni niema chyba lepszej zupy niż krupnik

Składniki:

  • 3,5 l wody
  • 3 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 nogi  kurczaka
  • 2 marchewki starte na tarce
  • 1 pietruszka starta na tarce
  • 1/2 selera startego na tarce
  • 2 duże ziemniak pokrojone w kostkę
  • kilka grzybów suszonych namoczonych w wodzie
  • 1 cebula pokrojona w kostkę i podsmażona
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej ( ja używam średniej)
  • 3 łyżki śmietany  (niektórzy lubią krupnik zabielany a inni niezabielany ja osobiście wolę z śmietaną)
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Krupnik
Wersja zabielana
Kurczaka, marchewkę, pietruszkę, selera zalać wodą w garnku, dodać liście laurowe i ziele angielskie, grzyby, cebulę i ugotować z tego rosół. Mięso oddzielić od skóry i kości, pokroić i wrzucić do rosołu, dodać kaszę i gotować aż zmięknie, dodać ziemniaki, doprawić solą i pieprzem. Jeżeli ktoś lubi to zabielić śmietaną z mąką.
Krupnik
Wersja bez śmietany
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Krupnik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.