Wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą

Wykorzystałam tutaj przepis Męża (który jest mistrzem przyrządzania wszelkiego rodzaju podrobów) i pod jego czujnym nadzorem, po raz pierwszy w życiu,  udało mi się zrobić wątróbkę w sam raz, nie za surową i nie za twardą. Do tego cebula smażona na maśle z dodatkiem jabłek i późny piątkowy obiad gotowy:)
Wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą

Składniki dla 4 – 6 osób:

  • 500g wątroby wieprzowej
  • 2 duże cebule pokrojone w piórka
  • 1 kwaśne jabłko pokrojone w „szesnastki”
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżka masła
  • mąka
  • maggi
  • mleko
  • olej
  • sól, pieprz
Wątrobę zalać mlekiem i moczyć co najmniej 2h (wątroba będzie mniej gorzka, bardziej delikatna i bardziej miękka). W małym garnku roztopić masło,dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie, wtedy dodać jabłka i szczyptę majeranku, doprawić solą, maggi i pieprzem, dusić, aż jabłka zmiękną, ale nie rozpadną się całkowicie. Wątrobę wyjąć z mleka, pokroić w paski, każdy kawałek obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju, do momentu, aż będzie nam odpowiadać, jednak nie za długo,  ponieważ zrobi się twarda. Ja lubię dobrze wysmażoną, więc cały czas kontrolowałam, czy jest już dobra w środku i to jest chyba najlepszy sposób – ściągać kawałek, co jakiś czas i próbować.  Po usmażeniu posolić (nie wcześniej, bo stwardnieje), wyłożyć na talerze, na wierzch wyłożyć cebulę z jabłkami. Gotowe!

 

Print Friendly, PDF & Email

12 thoughts on “Wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą

  1. Bardzo dobra wątróbka – naprawdę polecam przepis. Fakt, że trzeba wymoczyć ją najpierw w mleku (który jest bardzo często pomijany) oraz dbanie o wygląd na talerzu (zwłaszcza tak, zdawałoby się, trudnego w wykończeniu dania) świadczy o znajomości kuchni i pasji do gotowania. Na pewno będę tu częściej zaglądać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *