Flaki po warszawsku – przepis

Składniki:

  • 90 dag mrożonych, krojonych flaków
  • 1/2 selera pokrojonego w kostkę
  • 2 marchewki pokrojonej w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka imbiru
  •  1/2 startej gałki muszkatołowej
  •  6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 l wody
  • starty ser żółty do posypania
  • sól, pieprz
Flaki po warszawsku - przepis
Flaki opłukać, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać wszystkie przyprawy i gotować, aż flaki zmiękną. Dodać warzywa, gotować aż zmiękną, dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba dodać wody. Flaki podawać posypane serem żółtym.
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *