Galaretki mięsne – przepis

Składniki:

  • 2 golonki
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 marchewki pokrojone w krążki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • puszka kukurydzy
  • puszka zielonego groszku
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sól,pieprz
  • żelatyna

Golonkę i włoszczyznę zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, lekko posolić i popieprzyć, po 1h dołożyć kurczak, gotować aż mięso zmięknie. Wyjąć wszystko z rosołu, warzywa oprócz marchewki wyrzucić, z mięsa usunąć kości, ja usuwam skórę z kurczaka a z golonki zostawiam (kwestia gustu), mięso pokroić na kawałki. Rosół można sklarować żeby ładnie wyglądał. Mięso, marchewkę, groszek, kukurydzę, jajko układać w miseczkach i zalewać rosołem z rozpuszczoną żelatyną według przepisu z opakowania.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Galaretki mięsne – przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *