Szare kluski – przepis

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, posolić, odstawić na 10 min, odcisnąć z nadmiaru wody, doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, dodawać mąkę pszenną, aż ciasto będzie taki gęste, że kluski będzie można bi zrzucać z łyżeczki do wody (mi zeszło trochę więcej niż 11 łyżek), Formować kluski na łyżeczce i spuszczać je drugą łyżeczką do gotującej się osolonej wody, po wypłynięciu gotować około 5 min. Przepis na omastę tu.

Szare kluski - przepis
Szare kluski - przepis
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *