Ogórkowa tardycyjna

Bezmięsności dzień drugi, tylko serek homo, sałatki i zupa ogórkowa:), która ma chyba tyle samo wersji co pomidorówka – każdy przygotowuje ją inaczej. Dla mnie ogórkowa jest zaraz po rosole numerem 1, co prawd zawsze robię ją bardziej treściwą, ale ta też jest bardzo smaczna.Przepis znaleziony w książce Zupy i sosy.

Składniki:

Ogórkowa tardycyjna

  • 5 średnich ogórków kiszonych, startych na tarce na małych oczkach
  • 7 ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • po 1 marchewce, pietruszce i selerze pokrojonych w kostkę
  • 1 posiekana cebula
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 szklanka soku z kiszonych

 Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę wrzucić do gara, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać ogórki oraz mąkę rozprowadzoną śmietaną i sokiem z ogórków z dodatkiem  ok 2 łyżek gorącej zupy, wlać do gara i dobrze zamieszać. Zagotować. Gotowe!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Ogórkowa tardycyjna

  1. Bardzo dobra zupa ogórkowa. Ja aby uniknąć, tarcia ogórków dałem przecier ogórkowy z Pińczowa. Zupa wyszła dobra i szybko gotowa. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *