Duszonki

Tradycyjnie to danie przyrządza się w garnku na ognisku, ale przy dzisiejszej pogodzie (-20°C) chyba odpuszczę sobie rozpalanie ogniska.

Duszonki

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki grubości około 1 cm
  • 25 dag marchewki pokrojonej w plasterki
  • 10 dag selera pokrojonego w kostkę
  • 20 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 25 dag cebuli (2 duże) pokrojonej w piórka
  • 1/3 szklanki wody
  • sól, pieprz, ja dodałem trochę ostrej papryki w proszku
  • kilka liści kapusty
Duszonki

Na dno garnka najlepiej położyć folię aluminiową żeby nam się garnek nie przypalił. Na dno garnka położyć 1-2 liście kapusty po czym układać warzywa i boczek warstwami zaczynając od ziemniaków, posypując warstwy od czasu do czasu niewielką ilością soli i pieprzu, ostatnią warstwę też układamy z ziemniaków. Na samą górę położyć zmowy liść albo dwa kapusty, dodać wodę.

Opcja 1: Jeśli gotujemy w normalnym garnku to najlepiej przykryć folią aluminiową, później przykrywka i dusić na gazie około 1-1,5godziny

Opcja 2: Jeżeli użyjemy szybkowara to nie musimy dawać foli na wierzch i gotujemy około 20- 25 min od wypuszczenia pary przez zawór.

Opcja 3: możemy też zrobić duszonki w piekarniku wtedy układamy wszystko analogicznie (już bez foli aluminiowej) w naczyniu żaroodpornym albo gęślarce i zapiekamy pod przykryciem około 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni C.

Duszonki
Print Friendly, PDF & Email

17 thoughts on “Duszonki

  1. Czyli taka prażonka, bardzo fajnie smakuje!(rzeczywiście najlepiej z kociołka z ogniska, ale i w piekarniku robiłam kilka razy i też super!)
    Pozdrawiam,
    SWS

  2. Pyszności! Znam duszonki z czasów, kiedy mieszkałam w Częstochowie. takie z żeliwnego garnka, na ogniu, wiele godzin duszone niezwykle mi smakowały. Fajnie, że wrzuciłeś przepis, bo nie wiedziałam, ż4można je zrobić w piekarniku. Chociaż powiem Ci, że na takim siarczystym mrozie chętnie pogotowałabym na ognisku… :))

  3. Dodaję jeszcze 1/2 buraczka i kiełbaskę w plasterki 🙂 I przypiekam w gęsiarce tak, żeby były „pieczątki” czyli prawie przypalone ziemniaczki od dna 😉 Do garnka na ognisku dodajemy jeszcze elementy kurczaka 🙂 w wersji imprezowej.

  4. Jadłam coś takiego właśnie z kociołka nad ogniskiem w Bieszczadach. Twoje danie przywołało przyjemne myśli o wakacjach w górach 😉

  5. Ja robiąc w garnku na gazie pod sam koniec duszenia dodaję roztrzepane surowe jajko 🙂 Fajnie się wszystko nim łączy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *