Uszka z pieczarkami i grzybami

Składniki:

  • 25 g suszonych grzybów
  • 50 dag pieczarek
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka bułki tartej
  • masło
  • sól, pieprz

Ciasto:

  • 350 g mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki gorącej wody
Uszka z pieczarkami i grzybami

Suszone grzyby namoczyć i ugotować w niewielkiej ilości wody po czym odcedzić grzyby (nie wylewać wody w której się gotowały grzyby) i drobno pokroić . Pieczarki drobno pokroić (ja użyłem malaksera), cebulę podsmażyć na maśle, dodać pieczarki i smażyć jeszcze kilka minut, dołożyć grzyby z wywarem w którym się gotowały i odparować farsz do takiej konsystencji żeby można go było użyć do nadziewania uszek, przełożyć do miski i wymieszać z bułka tartą, ostudzić.

Ciasto:

Mąkę połączyć z solą, dodać żółtko. Do gorącej wody wrzucić masło i kiedy się stopi – stopniowo, powoli dolewać do mąki. Zagnieść ciasto, i odstawić na kwadrans, aby ciasto odpoczęło, następnie rozwałkować  na stolnicy lekko posypanej mąką, nakładać na ciasto farsz i formować uszka. Gotować (wrzucać na gotującą się wodę) w osolonej wodzie około 3 min od wypłynięcia.

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Uszka z pieczarkami i grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.