Pszenno – żytnie muffiny z kurczakiem,pomidorkami koktajlowymi i oliwkami
Muffiny są cudowne, bo w zasadzie można wrzucić do nich, co się zapragnie, mnie po gotowaniu bulionu zostały dwie ćwiartki kruczka po gotowaniu bulionu, a że nie przepadam za bardzo za takim gotowanym kurczakiem, postanowiłam zrobić muffiny z jego wykorzystaniem, no przecież nie wyrzucę. Muffiny bardzo posmakowały Paszczakowi. Dobre na śniadanie, kolację, jako przekąska w ciągu dnia i jako drugie śniadanie w pracy:)
Składniki na 12 muffinów:
- 4 jajka
- 4 łyżki otrąb pszennych
- 8 łyżek otrąb owsianych
- 4 łyżki nisko-tłuszczowego serka homo
- posiekane mięso z dwóch ćwiartek kurczaka
- ok. 10 posiekanych oliwek
- ok. 6 – 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- 1 duży lub 2 małe posiekane ząbki czosnku
- starta mozzarella do posypania muffinów
- sól
- pieprz
Żółtka oddzielić od białek, które następnie ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki wymieszać, posolić i popieprzyć, dodać piane z białek i delikatnie wymieszać. Nakładać po jednej łyżce i trochę do foremek i posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 min.
Wyglądają bardzo smakowicie 🙂
Wyszły Ci te muffiny koncertowo! wyglądają jak korony godne króla.
Ja uwielbiam muffiny wytrawne, chyba nawet bardziej niż słodkie.
Pozdrawiam i dziękuję za wizytę u mnie
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com
świetne. ostatnio lubuję się w wytrawnych muffinach