Pszenno – żytnie muffiny z kurczakiem

Pszenno – żytnie muffiny  z kurczakiem,pomidorkami koktajlowymi i oliwkami
Muffiny są cudowne, bo w zasadzie można wrzucić do nich, co się zapragnie, mnie po gotowaniu bulionu zostały dwie ćwiartki kruczka po gotowaniu bulionu, a że nie przepadam za bardzo za takim gotowanym kurczakiem, postanowiłam zrobić muffiny z jego wykorzystaniem, no przecież nie  wyrzucę. Muffiny bardzo posmakowały Paszczakowi. Dobre na śniadanie, kolację, jako przekąska w ciągu dnia i jako drugie śniadanie w pracy:)

Składniki na 12 muffinów:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki otrąb pszennych
  • 8 łyżek otrąb owsianych
  • 4 łyżki nisko-tłuszczowego serka homo 
  • posiekane mięso z dwóch ćwiartek kurczaka
  • ok. 10 posiekanych oliwek
  • ok. 6 – 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 duży lub 2 małe posiekane ząbki czosnku
  • starta mozzarella do posypania muffinów
  • sól
  • pieprz
Żółtka oddzielić od białek, które następnie ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki wymieszać, posolić i popieprzyć, dodać piane z białek i delikatnie wymieszać. Nakładać po jednej łyżce i trochę do foremek i posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 min.

3 thoughts on “Pszenno – żytnie muffiny z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *