Kurczak z morelami i kuskusem

Danie powstało w ramach wspólnego gotowania  z Panną Malwinną, Emmą, Emilią, Anią, Pluskotką i Anią w ramach akcji II Festiwal Kuchni Arabskiej.  Przepis na harrisę dodam w najbielszym czasie.

Składniki dla 4 – 6 osób:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula , pokrojona w plasterki
  • 20 dag piersi z kurczaka , pokrojone w kostkę
  • kawałek startego świeżego korzenia imbiru
  • 1-2 łyżki harissy
  • 10 szt. suszonych moreli, pokrojonych w paski
  •  puszka ciecierzycy
  • 20 dag kuskusu
  • 300 ml gorącego bulionu z kurczaka
  • garść posiekanej kolendry (do podania)

Na oliwie przez 1 – 2 minuty przesmażyć cebulę, dodać kurczaka i smażyć przez 7 – 10 min.Imbir wymieszać z harissą, dodać do kurczaka i gotować jeszcze przez 1 min. Następnie
dodać morele, ciecierzycę i kuskus oraz bulion. Przykryć wszystko pokrywką i pozostawić, do momentu, aż kuskus zmięknie, po czym rozdrobnić go widelcem. Podawać posypać kolendra lub natką pietruszki. Ja dodałem jeszcze jogurt do podania.

Print Friendly, PDF & Email

16 thoughts on “Kurczak z morelami i kuskusem

  1. Jogurt może nieco złagodzić smak, dobry pomysł! Ja po zjedzeniu koko maroko wypiłam szklankę kefiru, który najlepiej neutralizuje pieczenie z ustach. Pozdrawiam

  2. Pluskotka – wydaje mi się, że jeszcze będzie zima, Dobromiła – danie było dla mnie trochę suche więc dodałem 300 ml wody a nie 200 ml i jogurt, Emma część moreli pokroiłem na mniejsze kawałki

  3. …ależ pięknie wygląda…wiesz, przyrządzę tego kurczaczka na niedzielny obiad, ale zamienię kolendrę na natkę pietruszki…:)

    Serdeczności!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *