Omurice

Na zakończenie akcji japońskiej przygotowaliśmy omurice, czyli japoński omlet z farszem z ryżu, kurczaka. Omurice przygotowały również:
Mirabelka, 

Emma

Omurice
Składniki na 2 porcje

Farsz:

  • 130g uda kurczaka bez kości pokrojone w kostkę
  • ¼ cebuli pokrojone w kostkę (70g)
  • 4 pieczarki pokrojone w plasterki (50g)
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 30g mrożonego zielonego groszku lub 1 papryka

Omlet:

  • 4 jajka (po 2 jajka na 1 omlet)
  • 2 łyżeczki śmietany kremówki
  • 200g pomidorów w puszce pokrojonych w kostkę
  • ½ kostki rosołowej
  • 1 łyżka białego wina
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 liść laurowy
  • oliwa z oliwek
  • 280g ryżu gotowanego na parze (można ugotować w garnku tylko tak żeby wody nie było za dużo)
Omurice

Udka posolić i popieprzyć. Zielony groszek przelać wrzątkiem, posolić i wymieszać. Jajka wbić do miski i roztrzepać, dodać śmietankę, posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na olej czosnek i cebulę, zeszklić, dodać kurczaka, chwilkę podsmażyć po czym dodać pieczarki, po chwili dodać białe wino, pomidory  z puszki i kostkę rosołową, liść laurowy, po chwili dodać zielony groszek podgrzewać kilka minut aż nadzienie się zredukuje, doprawić, dodać ryż,  wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić na bok. Roztrzepane jajka wylać na rozgrzaną patelnię, zamieszać i poczekać aż się jajka się zetną, na środek omleta nałożyć farsz po czym zagiąć dwa równoległe boki do środka (tak żeby przykryć nimi farsz – omlet nie musi być całkiem zamknięty) przyłożyć talerz na patelnię po czym obrócić ją zarazem z talerzem tak żeby  przyłożyć omlet na talerz, podawać sałatką i ketchupem.

Omurice
Print Friendly, PDF & Email

13 thoughts on “Omurice

  1. Bardzo apetyczne zdjęcia 🙂 dziękuję za wspólne gotowanie.
    Mam prośbę, bo jak zwykle przegapiłam koniec akcji… dodałbyś mnie do podsumowania? Z góry dziękuję bardzo 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *