Chilli con carne

Po raz kolejny danie z kuchni meksykańskiej, które przygotowały również:

Pluskotka  http://brytfanna.blox.pl/html

Chilli con carne

Składniki na 8 porcji

  • 60dag mięsa wołowego np. pieczeni
  • 2 – 3 cebule
  • puszka kukurydzy
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1 czerwona papryka
  • łyżka musztardy Dijon
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • dwie łyżeczki chilli
  • jedna łodyga selera naciowego
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
Chilli con carne
Mięso usmażyć z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Dodać pozostałe składniki i przyprawy, oprócz papryk, dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze 25 – 30 min. Jakieś 15 min. przed końcem dodać pokrojoną w kostkę paprykę, doprawić solą.
Chilli con carne
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Chilli con carne
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Chilli con carne

  1. Hahah, mamy takie same naczynia, ja swoje chili con carne też podałam w takich miskach 😀

    Fajny pomysł z podkręceniem smaku musztardą 🙂 i nietypowy dodatek selera naciowego 🙂

  2. Dobre jest to, że chilli jest daniem wszechstronnym. Z selerem, bez selera, z czosnkiem, bez czosnku. I wszystko pyszne 🙂
    Fajne masz to naczynie. Bardzo się podoba!

  3. to jedno z moich ukochanych dań. Ale faktycznie selera nigdy nie dodawałam do niego, ciekawie może się komponować. Musztarda jak zwykle – zawsze dodaję pysznego smaczku.
    pozdrawiam
    monika

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *