„Flaczki” z boczniaków

"Flaczki" z boczniaków



Składniki na 4 porcje:

  • 500 g boczniaków
  • 2 średnie marchewki pokrojone w słupki
  • 1 korzeń pietruszki przekrojony na pół
  • kawałek selera
  • pieprz
  • imbir
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • przyprawa do zup 
  • 2 liście laurowe 
  • 2 – 3 ziarna ziela angielskiego
"Flaczki" z boczniaków
 
Warzywa wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ugotować w małej ilości wody, po czym wyjąć seler i pietruchę. Grzyby umyć, pokroić w paski w poprzek blaszek i wrzuć do wywaru warzywnego. Gotować 15 – 20 min., dodać przyprawy do smaku, z maki zrobić zasmażkę (ja dałam pół łyżki smalcu smalcu i ok. 2 łyżek mąki) i wlać do flaczków, całość zagotować. Gotowe!
"Flaczki" z boczniaków
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
"Flaczki" z boczniaków
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “„Flaczki” z boczniaków

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *