Chilli con carne zapiekane z ziemniakami

Potrawa powstała w ramach wspólnego gotowania z: Shinju, Maggie,

Chilli con carne zapiekane z ziemniakami

Składniki:

  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 70 dag mielonej wołowiny
  •  puszka (400 g)  pomidorów pokrojonych w kostkę
  • odsączona puszka (400 g) czerwonej fasoli,
  • odsączona puszka (300 g) kukurydzy
  • 2 papryki(ja dałem żółtą i zieloną), pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka białego lub czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 500 ml wody

Puree:

  • 80 dag  ziemniaków, pokrojonych na duże kawałki
  • 150 ml  kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 10 dag sera cheddar, startego
Chilli con carne zapiekane z ziemniakami

Cebulę podsmażyć w dużym, głębokim rondlu aż zmięknie, dodać kumin i chili z przyprawami, smażyć 1 min, dodać mięso mielone, smażyć aż mięso zbrązowieje rozdrabniając większe kulki mięsa na mniejsze za pomocą drewnianej łyżki. Dodać pomidory, fasolę, kukurydzę, paprykę, ocet i cukier, dodać wodę,  doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem  na wolnym ogniu przez 20 minut, następnie odkryć i gotować jeszcze 20 minut.

Puree: Ziemniaki ugotować w  osolonej wodzie do miękkości, odsączyć, dodać śmietanę i szczypiorek, ugnieść na jednolitą masę, jeżeli puree będzie za gęste (jeśli puree będzie za gęste, to źle będzie się je nakładać na chili) dodać trochę mleka.

Chili przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć puree z ziemniaków i posypać tartym serem, piec około 30 min w temp 220°C.

Chilli con carne zapiekane z ziemniakami
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Chilli con carne zapiekane z ziemniakami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

6 thoughts on “Chilli con carne zapiekane z ziemniakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *