Muffinki marchewkowe

 

Muffinki marchewkowe

Składniki na 12 muffinek:

  • 2 szklanki startej marchewki (do tego potrzebne będzie 4 sztuki)
Składniki suche:
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1 szklanka cukru
Składniki mokre:
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 duże jajka lub 4 mniejsze
Mąkę wraz proszkiem do pieczenia i soda przesiać przez sito, dodać pozostałe suche składniki i wymieszać  W drugiej misce wymieszać składniki mokre i dodać do suchych i znów wymieszać, następnie dodać marchewkę i wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać masę marchewkową, zostawiając od góry foremki 1 cm miejsca. Wstawić na 25 min do piekarnika nagrzanego do 180 st. sprawdzić patyczkiem, czy babeczki się już upiekły, tzn. jeśli patyczek będzie wilgotny zostawić muffinki jeszcze na parę minut.
Lukier:
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 2 – 4 łyżeczki soku wyciśnięte z pomarańczy
Do miski wsypać cukier puder, dodać skórkę pomarańczową i stopniowo dodając sok, mieszać, aż uzyskamy odpowiednio gęstą konsystencję. Upieczone muffinki maczać w lukrze i podawać  kiedy lukier nieco zastygnie. Gotowe!
Przepis znaleziony na Kwestii Smaku.
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Muffinki marchewkowe
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

5 thoughts on “Muffinki marchewkowe

  1. Droga Koleżanko, w liście suchych składników umknęła Ci mąka. Proszę, uzupełnij dane, bo babeczki zapowiadają się smakowicie. Pozdrawiam.

  2. Bardzo dobre wyszły 🙂

    P.S. W składnikach nie ma proszku do pieczenia a w przygotowaniu nie potrzebnie jest 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *