Tarta z burakami

Nowa nazwa, bo z poprzednią przestałam się identyfikować, co było irytujące. Dlatego też, co by irytacji kres położyć, blog zyskał nową nazwę, która koresponduje z blogiem Męża Paszczak gotuje
A teraz o tarcie. Po udanym debiucie w kwestii samodzielnego wyrobu ciasta kruchego do tarty z grzybami, została mi porcja tegoż ciasta w zamrażalniku, którą bardzo chciałam spożytkować  bo ochota na tartę przyszła ) To raz. Dwa – kiedyś na kulinarnym spotkaniu blogerów u Ulli miałam okazję jeść pyszną tartę z burakami Renaty Targosz i własnie sobie o niej przypomniałam. Trzy – przekonałam się do buraka wymyślając sałatkę na konkurs na blogu Moja Małe Czarowanie (który wygrałam:), a dziś dotarła do mnie nagroda:). Cztery – mały Woj lubi buraki w mundurkach  I tak powstała poniższa tarta, aczkolwiek Woj nawet nie chciał jej spróbować, czego przyczyną najprawdopodobniej był dodatek sera brie i fety. Paszczakowi smakowało bardzo, a On raczej sceptycznie jest nastawiony do tego typu przepisów:)
Tarta z burakami
Składniki:
Ciasto: 
  • 300 g zwykłej mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 jajko 
  • sól
Nadzienie:
  • 2 duże buraki ugotowane w mundurkach – obrane i pokrojone w plastry
  • 100 g sera feta – pokrojonego w kostkę
  • opakowanie sera brie – również pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 nieduża cukinia – pokrojona w plasterki
  • sól i pieprz
Mąkę przesiać, wymieszać z solą i masłem – ja mieszałam rękoma. Wbić jajko, wlać 2 łyżki zimnej wody i zagnieść kruche ciasto – zagniatałam w misce, tak jest mi wygodniej, ale jak najbardziej jest wskazana stolnica. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wsadzić na 30 min. do lodówki.
Fetę dokładnie zmiksować z jakiem, doprawić pieprzem. Cukinię posypać solą i odstawić, przed ułożeniem na tarcie, odsączyć z płynu.
Po upływie 30 min. ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wyłożyć nim , posmarowaną tłuszczem lub przykrytą papierem do pieczenia formę do tarty. Ponakłuwać widelcem, posmarować rozbełtanym białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 10 min. (nie obciążałam niczym ciasta i wyszło, tzn. środek nie wyrósł).
Na podpieczonym spodzie ułożyć buraki wokoło, na środku cukinię, polać fetą rozbełtaną z jajkiem i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piec 30 min. 10 min. przed końcem pieczenia posypać serem brie. Gotowe!
Tarta z burakami
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Tarta z burakami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *