Ciasteczka na choinkę

W tym roku będzie u nas choinka w stylu Królowej Śniegu, przełamana złotem. Od kilku dni skrzętnie zbieram ozdoby choinkowe. A wczoraj pomyślałam, że ciasteczka polukrowane na biało dopełnią wystroju „śnieżnej” choinki:) Nie wyszły idealne, ale wydaje mi się, że całkiem nieźle będą się prezentować na drzewku:)

Przepis znalazłam na kotlet.tv. 

Ciasteczka na choinkę

Składniki (na około 30 sztuk ciasteczek, takich, jak na zdjęciu):

  • 1 szklanka mąki
  • 100 g masła
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1 jajko
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier puder, przyprawę do pierników i masło, które należy drobno posiekać. Następnie dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić je w lodówce 15 min., rozwałkować dość cienko, wyciąć ciasteczka. Słomką do napojów wyciąć dziurki na wstążeczki  Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 12 – 13 min. w temp. 150 st. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić na kratce. Udekorować lukrem – przepis TUTAJ.  Gotowe!
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Ciasteczka na choinkę
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

3 thoughts on “Ciasteczka na choinkę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *