Łosoś z sosem porowym

 

Łosoś z sosem porowym

Składniki:

  • 500 g fileta z łososia, podzielonego na cztery porcje

Marynata:

  •  sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • szczypta soli

Sos z porów:

  • 60 g bardzo drobno pokrojonego pora
  • 100 ml śmietanki słodkiej 18 %
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty, włożyć do niej łososia i marynować min. 2 h, a najlepiej 24h.
Na łyżce masła poddusić pora, pod przykryciem, aż zmiękną, jeśli potrzeba podlewając odrobiną wody, aby pory się nie przypaliły. Dodać śmietankę, zagotować i doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Łososia usmażyć na maśle – ok. 3 -4 min. Podawać z ziemniakami, polanego sosem.

Łosoś z sosem porowym
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Łosoś z sosem porowym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

3 thoughts on “Łosoś z sosem porowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.