Piernik

Piernik staropolski, ciężki od bakalii. Jak dotąd to jest moje najbardziej pracochłonne i najbardziej skomplikowane ciasto, które udało mi się samodzielnie wykonać:) Dumnam okropnie:)
W przepisie było, że ma być duża forma babowa prostokątna (cokolwiek to znaczy), ja upchnęłam ciasto do małej keksówki silikonowej, która się naciągnęła,   a że ciasto jest dosyć ciężkie i jakoś szaleńczo nie rośnie  więc myślę, że duża keksówka będzie w sam raz.
Piernik

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 kopiaste łyżki naturalnego miodu
  • 0,5 kostki masła (125 g) – rozpuszczone i wystudzone masło(mikrofalówka dobrze sobie radzi z rozpuszczaniem masła)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • po garści następujących bakalii – daktyli, rodzynek, suszonych moreli, migdałów
  • łyżeczka utłuczonych w moździerzu goździków i cynamonu
  • 1 szklanka wody
Migdały sparzyć i obrać z łupinek ( najlepiej kupić od razu białe, mniej roboty będzie:). Wszystkie bakalie posiekać i odmierzyć 2 szklanki.
Na patelni zrumienić cukier. Gdy nabierze brązowej barwy, zdjąć z ognia, wlać 0,5 szklanki wody i wymieszać delikatnie potrząsając patelnią. Nie mieszajcie łyżką, bo zrobi się lizak. Postawić patelnię z powrotem na ogień i często delikatnie potrząsając patelnią, zagotować, aż powstanie karmel. Dolać znów 0,5 szklanki wody, zagotować i wychłodzić. Chłodny przelać do głębokiego garnka, dodać miód, kakao i często mieszając, podgrzewać na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Kiedy składniki się połączą, odstawić do wychłodzenia, najszybciej będzie, jak wstawicie garnek do zlewu z zimną wodą.
Zimną masę przełożyć do dużej miski, dodać przesiewając przez sito mąkę i proszek do pieczenia oraz przyprawy zapachowe, wyrobić lekkie ciasto. Gdy składniki się połączą dodać rozpuszczone, chłodne masło i nadal wyrabiać ciasto. Gdy stanie się jednolite i lśniące, dodać bakalie, całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać i od razu przełożyć do formy nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą (w przypadku formy silikonowej nie trzeba tego robić). Wyrównać powierzchnię i piec godzinę lub dłużej (czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta) w temp. 150 stopni. Gotowe!
Piernik

 

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Piernik
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

4 thoughts on “Piernik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *