Sałatka ziemniaczana

Pierwsza potrawa z sobotnich warsztatów z Majonezem Kieleckim. Prosta, wręcz chłopska, ale ma swój urok 🙂 Fotorelację z warsztatów możecie zobaczyć na fanpage’u bloga TUTAJ. Nie przepadałam jakoś specjalnie za Majonezem Kieleckim, ale do tej sałatki pasuje idealnie. W domu zrobiłam z innym majonezem  i już nie była tak dobra. Dlatego też, jeśli ta sałatka, to koniecznie Kielecki:)
 
Moją sałatkę na zdjęciu poniżej udekorował szef kuchni restauracji, w której gotowaliśmy. Dla mnie trochę za dużo tego, ale w gruncie rzeczy jest elegancko. Na drugim zdjęciu pod przepisem, widzicie sałatkę Ulli z bloga Kuchnia na wzgórzu, którą dekorowała sama:) Sami oceńcie, która ładniejsza:)
 
Sałatka ziemniaczana
 
 
Składniki dla 2 – 4 osób:
  • 50 dag ugotowanych w mundurkach ziemniaków – obranych i pokrojonych w dużą kostkę
  • 30 dag wędzonego boczku – pokrojonego w cienkie paseczki
  • 10 dag kiszonego ogórka (1 sztuka) – pokrojonego w małą kostkę
  • 5 dag (1 nieduża sztuka)czerwonej cebuli – pokrojonej w małą kostkę 
  • 2 – łyżki (koniecznie Kieleckiego)
  • 1 – 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól i pieprz
  • pęczek szczypiorku
Boczek usmażyć na patelni bez tłuszczu, aż będzie chrupiący. Następnie ziemniaki  cebulę, ogórka i boczek wrzucić do miski, dodać majonez i musztardę, posolić, popieprzyć i wymieszać. Jeśli trzeba to wedle upodobania dodać majonezu, musztardy i doprawić. Gotowe!
Sałatka ziemniaczana
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Sałatka ziemniaczana
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *