Ragù bolognese

Ragù bolognese

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 130 g pancetty (jeśli nie mamy możemy użyć boczku) pokrojonej w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w małą kostkę (250 g)
  • 2 gałązki selera naciowego pokrojonego w małą kostkę (100 g)
  • 2 cebule pokrojone w małą kostkę (300 g)
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml czerwonego wina
  • 1,6 kg pomidorów z puszki
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • czosnek
  • sól

W dużym garnku rozgrzać oliwę i masło i podsmażyć cebulę. Dodać marchewkę i selera i smażyć ok 5 min., często mieszając. Następnie dodać mięso i pancettę i smażyć około 20 min., często mieszając, aż mięso zbrązowieje. Dodać wino, smażyć  aż odparuje. Dodać pomidory, wymieszać, przykryć i gotować ok. 2 – 3 godzin, aż całość zgęstnieje. Trzeba często mieszać, żeby sos nie przywarł do dna garnka. Na końcu dodać mleko, doprawić solą, oregano i czosnkiem.

Ragù bolognese
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Ragù bolognese
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

9 thoughts on “Ragù bolognese

  1. Wspaniale wygląda 🙂 I jak miło widzieć ragu` podane z innym makaronem niż spaghetti, które nie wiadomo czemu jest tak chętnie łączone w Polsce z ragu` bolognese 🙂

  2. Zrobiłem dzisiaj coś podobnego, ale niepotrzebnie dorzuciłem ser na końcu i za bardzo mi zagęścił, ale smak bardzo sympatyczny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *