Tort lodowy

Najprostszy tort na świecie. Przygotowałem go na 2-gie urodziny Syna:)
Normalnie powinno być 100 ml rumu, ale tort był dla dziecka, więc jest woda i cukier:)

Tort lodowy

Składniki:

  • 2 rolady
  • 1,5 l lodów czekoladowych
  • 100 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru
Roladę pokroić na plasterki o grubości ok. 1 cm. Głęboką miskę wyłożyć folią spożywczą tak, aby jej brzegi wystawały poza miskę. Następnie miskę wyłożyć przygotowanymi plastrami rolady. Cukier rozpuścić w wodzie i tym płynem spryskać lub posmarować plastry rolady.  Środek wypełnić lekko stopionymi lodami. Wierzch wygładzić, przykryć wystającą poza miskę folią i włożyć do zamrażalnika. Jak lody stężeją, wyjąć tort z zamrażalnika. Dłońmi ogrzać miskę. Położyć na niej talerz i odwrócić do góry nogami. Kroić na porcje i natychmiast podawać.
Tort lodowy
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Tort lodowy
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

10 thoughts on “Tort lodowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *