Łosoś smażony z sosem ziołowym

Przepis bierze udział w konkursie „Odkryj Kujawski ze smakiem” organizowany prze serwis ZPierwszegoTłoczenia.pl i blog Majanowe pieczenie.

Łosoś smażony z sosem ziołowym

Składniki na 4 porcje:

  • 500 – 600 g filetów z łososia (oddzielić od skóry) pokrojony w takie kawałki jakie nam odpowiadają
  • sok z 1 cytryny
  • 100 ml oleju oleju Kujawskiego z czosnkiem

Puree z kalafiora:

  • 60 dag kalafiora oczyszczonego i podzielonego na różyczki
  • 4 łyżki masła
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka oleju Oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • 1 łyżka śmietanki kremówki (36%)
  • sól
  • biały pieprz

 Sos ziołowy:

  • garść bazylii
  • garść  zielonej pietruszki
  • garść mięty
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • kilka ziaren marynowanego zielonego pieprzu
  • 50 ml Oleju Kujawskiego z bazylią
  • 10 ml octu jabłkowego
Sok z cytryny wymieszać z Olejem Kujawskim z czosnkiem i marynować w tym łososia.
Zioła utrzeć w moździerzu ze szczyptą soli, następnie dodać musztardę, pieprz zielony marynowany, znów utrzeć na gładko. Dodać ocet i olej i zmiksować blenderem, aż sos będzie miał konsystencję emulsji.
Kalafior zrumienić na maśle, dodać mleko i dusić pod przykryciem, aż kalafior zmięknie. Przełożyć do garnka, zmiksować z Olejem Kujawskim z czosnkiem i śmietanką, doprawić solą i białym pieprzem.
Łososia usmażyć na patelni grillowej. Podawać na puree z kalafiora, polane ziołowym sosem.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Łosoś smażony z sosem ziołowym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Łosoś smażony z sosem ziołowym

  1. Łosoś z ziołami zawsze smakuje pysznie, ta mięta mnie zainspirowała, jakoś nigdy jej do ryby nie stosowałam, a zacznę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *