Dietetyczna tarta z brukselką

Pyszna a w dodatku dietetyczna tarta z brukselką

Dietetyczna tarta z brukselką
 
Inspiracja przyszła od jednej z moich ulubionych blogerek kulinarnych, a mianowicie od fantastycznej, lekko zwariowanej Alicji, która prowadzi blog Wielki apetyt. Jej tarta z brukselką przyniosła jej zwycięstwo w jednym z półfinałów konkursu BlogerChef, była naprawdę dobra! Moja poniższa propozycja bardzo mocno nawiązuje do zwycięskiej tarty Alicji. 

Dietetyczna tarta z brukselką

100 g tarty zawiera:

  • 210 kcal
  • 23 g węglowodanów
  • 8 g tłuszczu
  • 9 g białka
Porcja na zdjęciu to ok. 150 g., czyli taka porcja na obiad, czy drugie śniadanie dostarczy nam ok. 315 kcal.
 

Składniki:

Spód:

  • 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 30 g otrąb żytnich
  • 90 g drobnych płatków owsianych
  • 250 g serka twarogowego chudego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
Wypełnienie:
  • 250 g brukselek, oczyszczonych i przekrojonych na połówki
  • 100 g świeżych liści szpinaku
  • ząbek czosnku drobno posiekany
  • 3 jajka
  • 2 łyżki serka twarogowego chudego
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 50 g sera typu feta
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
 
Dietetyczna tarta z brukselką
 
Wszystkie składniki wyrobić hakiem robota lub ręcznie, na zwarte ciasto, po czym uformować je w kulę i włożyć na 30 min. do lodówki.
 
 
Dietetyczna tarta z brukselką
W międzyczasie przygotować wypełnienie. W garnku zagotować wodę, wrzucić brukselki na 4 min. Wyjąć, przelać zimną wodą, odstawić do obcieknięcia. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić na kilka sekund czosnek, następnie szpinak i cały czas mieszając, smażyć ok. 4 min. Zdjąć z ognia. 
Jajka, fetę, jogurt i serek zmiksować razem, dodać szczyptę soli i pieprzu. Odstawić.
 
Dietetyczna tarta z brukselkąDietetyczna tarta z brukselką
Po upływie 30 min, wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę do tarty, tak po prostu rękoma. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni* na 10 min. Następnie wyjąć podpieczony spód, ułożyć równomiernie szpinak, wylać masę jajeczną i na koniec na wierzch ułożyć brukselkę. Piec 35-40 min. w 180 stopniach*. Dobra od razu na ciepło lub na zimno, np. jako II śniadanie w pracy, czy w szkole. Gotowe!
 
*Piekarnik bez termoobiegu, grzanie góra-dół. 
 
Dietetyczna tarta z brukselką
 
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Dietetyczna tarta z brukselką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *