Makaron z sosem pomidorowym

Makaron z sosem pomidorowym to szybki i tani obiad, który u mnie zawsze się sprawdza.

Makaron z sosem pomidorowym

Składniki na 2 porcje:

  • 220 g suchego makaronu spghetti lub linguine
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżka oliwy
  • 50 ml białego półwytrawnego wina
  • sól i cukier

 Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i cebule, zeszklić. Dodać wino, jak alkohol odparuje, dodać pomidory i koncentrat, wymieszać, zagotować doprawić solą i cukrem. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu wymieszać z sosem i od razu podawać posypane parmezanem lub grana padano, można udekorować roszponką lub bazylią. Gotowe!

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Makaron z sosem pomidorowym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

5 thoughts on “Makaron z sosem pomidorowym

  1. Takiego dania po prostu nie da się nie kochać! Właśnie za coś takiego uwielbiamy kuchnię włoską. Coś podobnego przygotowałam do zdjęcia na banerek akcji, jednak bez dodatku białego wina – ciekawy pomysł 😉

    1. Wino dodaję prawie do każdej potrawy, fantastycznie zbiera smaki z patelni po smażeniu mi dodaje głębi. Ostatnio eksperymentuję z czerwonym Fragolino, które nadaje ciekawy zapach i posmak truskawkowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *