Schab z kaszą i pieczarkami w sosie

Schab z kaszą i pieczarkami w sosie

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g schabu w plastrach o grubości mniej więcej 1 cm
  • 1 opakowanie Sosu Myśliwskiego Winiary
  • 300 ml wody
  • 150 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 marchewka o wadze ok. 80  – 90 g pokrojona w kostkę
  • pół papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
  • 1 nieduży ogórek kiszony pokrojony w kostkę
  • 1 cebula o wadze ok. 90 g pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki 18%
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • 100 g suchej kaszy pęczak durum lub takiej, jaką po prostu lubicie

Kaszę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W międzyczasie, gdy kasza się gotuje, w garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć na nim cebulę i marchewkę. Dodać pieczarki i dusić ok. 10 min. Następnie dodać paprykę i ogórka. Sos Myśliwski Winiary rozpuścić w 300 ml zimniej wody, dodać do warzyw, wymieszać i zagotować, następnie dodać śmietankę, zamieszać i zagotować. W międzyczasie na patelni rozgrzać pozostałą łyżkę oleju i obsmażyć na nim plastry schabu po 1 min. z każdej strony. Obsmażone plastry dodać do sosu i gotować ok 2-3 min. Tylko tyle, żeby po prostu schab nie stwardniał i nie trzeba go było gotować godzinami, aż na powrót zmięknie Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą. Można posypać pokrojoną zieloną cebulką.

Schab z kaszą i pieczarkami w sosie

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Schab z kaszą i pieczarkami w sosie
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *