Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Dla mnie zupa pomidorowa musi mieć albo świeże pomidory albo takie z puszki. Rosół plus przecier zupełnie do mnie nie przemawia. No i dla mnie musi być gęsta.
 

Składniki na 6 porcji:

  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 nieduża cebula o wadze ok. 40 g, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • sól, pieprz i cukier
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • dodatki: makaron lub ryż lub kasza
  • olej rzepakowy
  • śmietana
Zupa pomidorowa
 
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego, zeszklić na nim cebulę i czosnek, wlać wino, odparować alkohol, dodać pomidory, zagotować. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem i suszonym oregano. Całość zmiksować, dodać ugotowany makaron, ryż lub kasze. Podawać z kleksem śmietany. Gotowe!

Zupa pomidorowa
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Zupa pomidorowa
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *