Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Dla mnie zupa pomidorowa musi mieć albo świeże pomidory albo takie z puszki. Rosół plus przecier zupełnie do mnie nie przemawia. No i dla mnie musi być gęsta.
 

Składniki na 6 porcji:

  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 nieduża cebula o wadze ok. 40 g, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • sól, pieprz i cukier
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • dodatki: makaron lub ryż lub kasza
  • olej rzepakowy
  • śmietana
Zupa pomidorowa
 
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego, zeszklić na nim cebulę i czosnek, wlać wino, odparować alkohol, dodać pomidory, zagotować. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem i suszonym oregano. Całość zmiksować, dodać ugotowany makaron, ryż lub kasze. Podawać z kleksem śmietany. Gotowe!

Zupa pomidorowa
Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Zupa pomidorowa
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *