Filet z łososia z sałatką z rukoli i ziemniaków

Filet z łososia z sałatką z rukoli i ziemniaków

 

Sałatka zainspirowana przepisem z bloga Mój Ogródek,     marynata do łososia znaleziona na tronie kuchnialidla.pl.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g filetów z łososia
  • 200 g ziemniaków
  • 2 garści rukoli
  • 5 pomidorów suszonych, pokrojonych w kostkę
  • 1 jabłko ze skórką pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka czerwonej cebuli posiekanej w malutką kostkę 
  • kulka mozzarelli pokrojona w kostkę

Marynata do łososia:

  • 2 sparzone pomarańcze
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu chilli (np. Winiary)
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz

Sos do sałatki:

  • 3 łyżeczki oleju lnianego
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę, taką mniej więcej o boku 1 cm. 
 
Z łososia zdjąć skórę, podzielić na cztery równe porcje. Pomarańcze sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. W dużej misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty i włożyć do niej łososia. Miskę zamknąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 20 min.
 
Gdy łosoś się marynuje, przygotowujemy sałatkę. Do przygotowanych wcześniej ziemniaków dodajemy rukolę, mozzarellę, suszone pomidory, jabłko i czerwoną cebulę. W małym słoiczku wymieszać (potrząsając jak shaker’em) wszystkie składniki sosu do sałatki. Dodać do rukoli i ziemniaków, wymieszać całości, doprawić solą i pieprzem.
 
Filet z łososia z sałatką z rukoli i ziemniaków

Po upływie 20 min. Łososia wyjąć z marynaty (nie wyrzucać jej!) i upiec na patelni grillowej. Kawałek, który widzicie na zdjęciu wymagał ok. 7 min. z każdej strony. Pamiętajcie, że łososia bardzo łatwo wysuszyć i wtedy nadaje się tylko do kosza. Długość obróbki termicznej zależy od grubości kawałka, który macie. Mnie trochę zajęło, aby dojść do odpowiedniej konsystencji łososia, czyli wilgotnego, ale nie surowego w środku.

 
W międzyczasie, gdy łosoś jest na patelni, do małego garnka przelać marynatę, dolać ok. 100 ml białego wina, odparować alkohol, zredukować o 1/3 objętości. Tak powstałym sosem polać łososia na talerzu. Podawać z sałatką z rukoli i ziemniaków. Gotowe!

Filet z łososia z sałatką z rukoli i ziemniaków


Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Filet z łososia z sałatką z rukoli i ziemniaków
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

2 thoughts on “Filet z łososia z sałatką z rukoli i ziemniaków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *