Tarta cytrynowa z tequilą

Tarta cytrynowa z tequilą

Tarta cytrynowa z tequilą

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g herbatników
  • 150 g miękkiego masła
  • pół łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 2 białka
  • 1 łyżka cukru
  • 4 żółtka
  • 350 ml skondensowanego mleka
  • 125 ml (pół szklanki) soku z cytryny i limonki (mniej więc po połowie)
  • ok. 60-65 ml tequili
  • 3 śliwki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml tequili

Herbatniki zmielić i wyrobić je z masłem na kruche ciasto. Ciastem wyłożyć formę do tarty i włożyć na 8 min. do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

DSC_0128

Ze śliwek wyjąć pestki, pokroić je na ćwiartki, wrzucić do garnka dodać masło i podsmażyć ok. 4 min, następnie dodać cukier i tequilę wymieszać, podpalić, kilka razy potrząsnąć, jak ogień zgaśnie, chwilę jeszcze odparować, tak aby całość lekko zgęstniała. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Żółtka, sok z cytryny i limonki, mleko skondensowane oraz tequilę i wymieszać dokładnie w małej misce, połączyć z ubitymi z cukrem białkami, wymieszać.

Tarta cytrynowa z tequilą

Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód, równomiernie rozsmarować, ułożyć śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni  i piec 25 min.

Tarta cytrynowa z tequilą

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Tarta cytrynowa z tequilą
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *