Biszkopt na tort

Biszkopt na tort

Sprawdzony kilkukrotnie przepis na Biszkopt na tort od Ilony z bloga Uwielbiam gotować

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/4 szklanki zwykłej mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek i ubijać ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i ubić na sztywno.

DSC_1001

Do ubitych białek dodawać po jednym żółtko i cały czas miksować, aż powstanie jednolita masa.

Mąkę zwykłą przesiać przez sito i wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczeniem. Następnie te mieszankę dodawać partiami do masy jajecznej, cały czas mieszając robotem na wolnych robotach, na końcu dodać olej i dokładnie wszystko razem wymieszać.

Masę przelać do tortownicy, wyrównać łyżką i piec 50-55 min. w temp. 175 stopni do suchego patyczka.

DSC_1004

Po upieczeniu wyjąc tortownice z piekarnika i po 5 min. zdjąć obręcz i wyłożyć biszkopt na papier do pieczenia, zostawić do całkowitego wystudzenia i przekroić na 3-4 blaty.

Biszkopt na tort

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Biszkopt na tort
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly

One thought on “Biszkopt na tort

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *