Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie.

Mimo tego, iż dziś w piekarniach i marketach jest ogromny wybór chleba, ciężko jest znaleźć prawdziwy, dobry chleb na zakwasie. Dlatego najlepiej upiec chleb samemu, nie jest to wcale takie trudne, jak mogłoby się wydawać. A po kilku razach dojdziecie do wprawy, a później nie pozostaje nic innego jak cieszyć się własnym, prawdziwym , smacznym chlebem.

Chleb żytni na zakwasie

Składniki i przygotowanie:

Zakwas żytni – przepis znajdziesz tutaj

Zaczyn:

  • 90 g zakwasu (2 łyżki)
  • 60 g mąki żytniej typ 720 (3 łyżki)
  • 140 g wody

Wszystko razem wymieszaj i odstaw na 12 h w ciepłe miejsce – o temperaturze pokojowej.

Po upływie 12 h przygotuj takie składniki:

  • 7 g drożdży instant
  • 30 ml wody o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 12 g soli

Wymieszaj wszystko robotem i zostaw w misce robota na 20 min. Następnie dodaj do tej mieszanki zaczyn oraz:

  • 400 g maki żytniej typ 720 

Wszystko razem wyrób dokładnie robotem i zostaw na 20 min. Po tym czasie uformuj z ciasta kulę i przełóż do małej foremki keksowej (moja ma wymiary 27×14 cm), uformuj prostokątny bochenek, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie zwilż delikatnie wierzch ciasta.

Chleb żytni na zakwasie

Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni, na dnie piekarnika ustaw małą miseczkę  z wodą i włóż chleb na 15 min., następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz chleb 40 min.

Po upieczeniu, wyjmij chleb, gdy lekko przestygnie, wyjmij go z foremki na kratkę, zwilż wierzch, przykryj ściereczką i zostaw do całkowitego wystygnięcia.

Chleb żytni na zakwasie

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Chleb żytni na zakwasie
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *