Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie.

Mimo tego, iż dziś w piekarniach i marketach jest ogromny wybór chleba, ciężko jest znaleźć prawdziwy, dobry chleb na zakwasie. Dlatego najlepiej upiec chleb samemu, nie jest to wcale takie trudne, jak mogłoby się wydawać. A po kilku razach dojdziecie do wprawy, a później nie pozostaje nic innego jak cieszyć się własnym, prawdziwym , smacznym chlebem.

Chleb żytni na zakwasie

Składniki i przygotowanie:

Zakwas żytni – przepis znajdziesz tutaj

Zaczyn:

  • 90 g zakwasu (2 łyżki)
  • 60 g mąki żytniej typ 720 (3 łyżki)
  • 140 g wody

Wszystko razem wymieszaj i odstaw na 12 h w ciepłe miejsce – o temperaturze pokojowej.

Po upływie 12 h przygotuj takie składniki:

  • 7 g drożdży instant
  • 30 ml wody o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 12 g soli

Wymieszaj wszystko robotem i zostaw w misce robota na 20 min. Następnie dodaj do tej mieszanki zaczyn oraz:

  • 400 g maki żytniej typ 720 

Wszystko razem wyrób dokładnie robotem i zostaw na 20 min. Po tym czasie uformuj z ciasta kulę i przełóż do małej foremki keksowej (moja ma wymiary 27×14 cm), uformuj prostokątny bochenek, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie zwilż delikatnie wierzch ciasta.

Chleb żytni na zakwasie

Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni, na dnie piekarnika ustaw małą miseczkę  z wodą i włóż chleb na 15 min., następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz chleb 40 min.

Po upieczeniu, wyjmij chleb, gdy lekko przestygnie, wyjmij go z foremki na kratkę, zwilż wierzch, przykryj ściereczką i zostaw do całkowitego wystygnięcia.

Chleb żytni na zakwasie

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Chleb żytni na zakwasie
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *