Zakwas na chleb żytni

Zakwas na chleb żytni

Zakwas na chleb żytni. Przygotowanie domowego zakwasu zajmuje trochę czasu, ale warto upiec na nim domowy chleb, którego nie znajdziecie w sklepie. My swój pierwszy chleb na zakwasie upiekliśmy rok temu i od tamtej pory bardzo rzadko kupujemy chleb w sklepie 🙂

zakwas na chleb żytni

Dzień 1.

Wieczór.

Do litrowego słoika wsyp 100 g mąki żytniej razowej i 100 ml letniej wody. Wymieszaj dokładnie składniki uzyskując konsystencję bardzo gęstej śmietany. Słoik przykryj lnianą ściereczką (ja wyciąłem dziurę w zakrętce od słoika i przykleiłem na niej gazę, tak zmodyfikowaną zakrętką zakręcam słoik)i postaw w ciepłym miejscu na 12 godzin.

zakwas na chleb żytni

Dzień 2.

Rano.

Drewnianą łyżka lub patyczkiem wymieszaj dokładnie zakwas. Przykryj go ściereczką i zostaw ponownie w ciepłym miejscu na 12 godzin.

Wieczór.

Dokarmiamy zakwas. Do naczynia dodaj 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 i 50 ml letniej wody i wymieszaj. Zostaw w ciepłym miejscu  na 24 godziny.

Dzień  3.

Wieczór.

Jeśli jest już za dużo zakwasu w słoiku to możesz trochę wyrzucić.

Do słoika z zakwasem dodaj 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 i 50 ml letniej wody,  wymieszaj, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na 12 godzin.

Dzień 4.

Rano.

Zakwas wymieszaj, przykryj ściereczką i zostaw w cieple na 12 godzin.

Wieczór.

Zakwas dokarmiamy, dodaj 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 i 50 ml letniej wody, wymieszaj dokładnie. Naczynie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 12 h.

Dzień 5.

Rano.

Zakwas gotowy, powinny  znajdować się się w nim liczne pęcherzyki powietrza,

Możemy piec nasz chleb żytni na zakwasie 🙂

zakwas na chleb żytni

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Zakwas na chleb żytni
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Zakwas na chleb żytni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *