Chicken burger

Chicken burger

Chicken burger przygotowany w domu, to pewność, że nie ma w nim nic, czego byśmy nie chcieli i naszym skromnym zdaniem duuuużo lepszy niż ze znanej sieciówki czerwono-żółtej 😉

chicken burger

Składniki na 6 chicken burger’ów:

  • 1,2 kg udek drobiowych
  • 200 g cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka chrzanu*
  • 1 łyżeczka papryki ostrej Appetita*
  • sól
  • świeżo mielony pieprz Appetita

Udka umyj, zdejmij skórę, obierz z mięsa. Cebulę obierz, posiekaj drobno. Mięso zmiel w maszynce do mięsa na największych oczkach, dodaj jajko, cebulę, sól, pieprz i chrzan. Dokładnie wszystko wymieszaj, na patelni usmaż odrobinę mięsa, żeby sprawdzić stopień doprawienia.

Chicken burger

Zabieramy się za formowanie burgerów. My przyjęliśmy, że na jednego burgera wypada 150 g wyrobionego z jajkiem i cebulą mięsa, dla dziecka wystarczy 80-90 g. Niezależnie od tego, jaką gramaturę przyjmiesz, uformuj mięso w burgera, połóż na rozgrzanym tłuszczu na patelni i zrób na środku burgera dołek, dzięki temu burgery pozostaną płaskie. Smaż z obu stron do zrumienienia mięsa, tylko na małym ogniu, żeby mieć pewność, że burgery nie będą w środku surowe. Burgera już masz, teraz jeszcze tylko bułka, najlepiej domowa, sos i ulubione dodatki i gotowe 🙂

P.S. Nasz najprostszy na świecie sos: majonez, ketchup i musztarda, w proporcjach odpowiednio 3:2:1 🙂

*Zapewniamy, ze nie czuć ostrości chrzanu w burgerach, natomiast,  jeśli nie lubisz ostrego jedzenia z papryki ostrej możesz zrezygnować.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Chicken burger
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *