Chicken burger

Chicken burger

Chicken burger przygotowany w domu, to pewność, że nie ma w nim nic, czego byśmy nie chcieli i naszym skromnym zdaniem duuuużo lepszy niż ze znanej sieciówki czerwono-żółtej 😉

chicken burger

Składniki na 6 chicken burger’ów:

  • 1,2 kg udek drobiowych
  • 200 g cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka chrzanu*
  • 1 łyżeczka papryki ostrej Appetita*
  • sól
  • świeżo mielony pieprz Appetita

Udka umyj, zdejmij skórę, obierz z mięsa. Cebulę obierz, posiekaj drobno. Mięso zmiel w maszynce do mięsa na największych oczkach, dodaj jajko, cebulę, sól, pieprz i chrzan. Dokładnie wszystko wymieszaj, na patelni usmaż odrobinę mięsa, żeby sprawdzić stopień doprawienia.

Chicken burger

Zabieramy się za formowanie burgerów. My przyjęliśmy, że na jednego burgera wypada 150 g wyrobionego z jajkiem i cebulą mięsa, dla dziecka wystarczy 80-90 g. Niezależnie od tego, jaką gramaturę przyjmiesz, uformuj mięso w burgera, połóż na rozgrzanym tłuszczu na patelni i zrób na środku burgera dołek, dzięki temu burgery pozostaną płaskie. Smaż z obu stron do zrumienienia mięsa, tylko na małym ogniu, żeby mieć pewność, że burgery nie będą w środku surowe. Burgera już masz, teraz jeszcze tylko bułka, najlepiej domowa, sos i ulubione dodatki i gotowe 🙂

P.S. Nasz najprostszy na świecie sos: majonez, ketchup i musztarda, w proporcjach odpowiednio 3:2:1 🙂

*Zapewniamy, ze nie czuć ostrości chrzanu w burgerach, natomiast,  jeśli nie lubisz ostrego jedzenia z papryki ostrej możesz zrezygnować.

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Chicken burger
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

2 thoughts on “Chicken burger

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *