Kotleciki z fasoli z migdałami

kotleciki z fasoli z migdałami

Kotleciki z fasoli z migdałami

Przepis na pyszne wegetariańskie kotleciki z fasoli z migdałami

kotleciki z fasoli z migdałami

Składniki na 8-10 porcji:

  • 3 puszki fasoli czerwonej
  • 230 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 110 g tartych migdałów*
  • 3 jajka surowe
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru Appetita
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego Appetita
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól
  • czarny pieprz  świeżo mielony Appetita
  • masło klarowane
  • olej rzepakowy
  • bułka tarta do obtaczania kotlecików

*Najlepiej kup gotowe, zaoszczędzisz sobie czasu w kuchni, jeśli takich nie dostaniesz, posiekaj migdały drobno nożem lub zmiel w młynku do kawy.

Sos:

  • 1 ogórek świeży
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 2 łyżki Majonezu Delikatnego
  • sól
  • czarny pieprz świeżo mielony Appetita

Ogórka obierz zetrzyj na tarce na największych oczkach i zostaw na sitku, niech odsączy się z nadmiaru soku.

Fasolę odsącz na sitku i zmiel w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach lub zmiksuj na gładką masę. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę posiekaj w małą kostkę. Czosnek drobno posiekaj i rozetrzyj z solą i czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego i zeszklij na nim cebulę i czosnek. Przestudź.

kotleciki z fasoli z migdałami

Do fasoli dodaj tarte migdały, zeszkloną cebulę z czosnkiem, jajka, kumin, pieprz ziołowy, imbir i ok. 3 łyżeczki soli. Wszystko dokładnie wyrób, najlepiej ręką, na gładką, jednolitą masę. Odstaw na 20 min.

DSC_2158

W międzyczasie przygotuj sos. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Odsączonego ogórka przełóż do miski, dodaj czosnek, majonez i jogurt, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Przygotuj sobie na talerzu bułkę tartą do obtaczania kotlecików. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego, z masy uformuj małą kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko ją spłaszcz, obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju na małym ogniu, tak, aby z obu stron kulka była brązowa. Spróbuj, czy jest wystarczająco słona.

Zabieramy się za właściwe kotleciki. Z masy formuj kulki o wadze mniej więcej 90 g, obtaczaj w bułce tartej o smaż na niewielkim ogniu na brązowo z obu stron. Na jedną partię kulek na patelni przypada mniej więcej 1 łyżka oleju rzepakowego, trzeba uzupełniać olej, bo bułka tarta dosyć mocno go wchłania. Usmażone kotleciki przekładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj najlepiej od razu z sosem jogurtowo-ogórkowym i ulubioną surówką (odgrzewane też są w porządku:) Gotowe!

kotleciki z fasoli z migdałami

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Kotleciki z fasoli z migdałami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *