Makaron z brokułami

makaron z brokułami

Makaron z brokułami

Makaron z brokułami, to nasza kolejna propozycja na szybki, tani i zdrowy obiad. 

makaron z brokułami

Składniki na 4-6 porcji:

  • 900 g mrożonych brokułów
  • 100 g szynki, takiej, jaką lubicie, ja dałem łososiową
  • śmietanka słodka 18%
  • 200 g cebuli
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony Appetita
  • czosnek granulowany Appetita
  • soda oczyszczona Appetita
  • parmezan lub grana padano

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż na złoto cebulę z czosnkiem, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę. Smaż około 4 min., dodaj wino i poczekaj, aż alkohol odparuje. W międzyczasie zagotuj 3 l wody. Połowę brokułów wrzuć na gotującą się, osoloną wodę, dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej (dzięki temu brokuły zachowają ładny, zielony kolor) i blanszuj 3-4 min. Wyjmij łyżką cedzakową, przełóż do miski z zimną wodą i po chwili odcedź na durszlaku. Tak samo postąp z resztą brokułów, wody z blanszowania nie wylewaj.

makaron z brokułami

Więcej jak połowę zblanszowanych brokułów zmiksuj z ok.1,5 szklanki wody z blanszowania na gładki sos. Dodaj do cebuli i szynki, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem oraz czosnkiem granulowanym, dodaj 4 łyżki śmietanki i zagotuj.

makaron z brokułami

Ulubiony makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Pamiętając, że na każde 100 g makaronu powinno być 1 l wody. Ugotowany makaron odcedź, (nie przelewaj zimną wodą!!!) wymieszaj z sosem brokułowym, nałóż porcję na talerz, udekoruj pozostałymi różyczkami brokułów, posyp parmezanem. Gotowe!!!!

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Makaron z brokułami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *