Ciasto z rabarbarem

ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem – zawsze, jak tylko pojawi się pierwszy rabarbar na targu. Proste,  idealne do kawy. Jest to szybkie do przygotowania i bardzo smaczne ciasto, delikatne, nie za słodkie i nie za kwaśne bardzo dobrze zbalansowane.

ciasto z rabarbarem

ciasto z rabarbarem

Składniki na tortownicę o wymiarach 27 cm:

  • 150 g mąki tortowej
  • 150 g mąki pszennej typ 405
  • 500 g rabarbaru
  • 1 cukier wanilinowy Appetita
  • 300 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Appetita
  • masło
  • brązowy cukier
  • bułka tarta

Rabarbar umyj i obierz, pokrój w kostkę. Tortownicę posmaruj cienką warstwą masła, obsyp bułką tartą, nadmiar bułki „strzep” do zlewu 🙂

ciasto z rabarbarem

Jajka ubij robotem lub mikserem na jasną masę. dodaj obydwie mąki, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Następnie masę wlej do tortownicy i wyłóż na niej równomiernie rabarbar. Na wierzch zetrzyj na tarce na grubych oczkach masło i posyp brązowym cukrem. Piecz 80 min., do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni. Wyjmij, odczekaj 10 min. zdejmij obręcz tortownicy i poczekaj, aż ciasto wystygnie. Gotowe!

ciasto z rabarbarem

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Ciasto z rabarbarem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

2 thoughts on “Ciasto z rabarbarem

  1. Jak było przygotowane to ciasto, że rabarbar nie zostawił różowego śladu? Przeważnie w moich wypiekach własnie tak się dzieje.

    1. Cześć, to był jeszcze młody rabarbar i po obraniu był w środku zielony więc myślę, ze dlatego nie zostawił śladów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *