Tarta z drobiowymi żołądkami

tarta z drobiowymi żołądkami

Tarta z drobiowymi żołądkami

Tarta z drobiowymi żołądkami . Hardkorowa, niskotłuszczowa tarta, tylko dla odważnych. a tak naprawdę bardzo pyszna tarta z podrobami

tarta z drobiowymi żołądkami

Składniki:

Ciasto: przepis taki sam, jak na naszą tartę ze szpinakiem i fetą i na tartę z porami

  • 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
  • 120 g mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 90 g jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki soli
  • opcjonalnie pół łyżeczki czosnku granulowanego Appetita
  • trochę masła do posmarowania formy
  • 1 łyżeczka suszonego koperku Appetita

Wypełnienie:

  • 900 g drobiowych żołądków
  • 100 g marchewki
  • 30 g korzenia selera
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • sól
  • świeżo mielony pieprz Appetita
  • 80 g tartego chrzanu

 Żołądki umyj, odsącz i oczyść. Marchewkę i selera obierz. Żołądki zalej wodą tyle, żeby tylko je przykryć, dodaj marchewkę i selera, posól, popieprz i ugotuj wszystko do miękkości, uzupełniać wodę w razie potrzeby. Przybliżony czas gotowania to 1,5 – 2 h, w szybkowarze 25 min. Gdy żołądki będą już prawie miękkie, wszystkie składniki ciasta wrzuć do robota i szybko wyrób, tak, aby składniki się ze sobą połączyły. Nie wyrabiaj za długo, bo ciasto będzie twarde. Jak tylko zobaczysz, że zrobiła się jednolita masa. Wyjmij ciasto z robota, uformuj w kulę, zawiń w folię i zostaw na 30 min. w temperaturze pokojowej.

Tarta z drobiowymi żołądkami

Następnie żołądki z warzywami odcedź. Ostudź i pokrój w mniejsze kawałki, warzywa w malutką kostkę.

Wracamy do ciasta. Formę posmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj na trochę większy „placek” niż forma do tarty, zawiń na wałek i delikatnie rozwiń na formie, dociśnij brzegi, jeśli trzeba nożem lub nożyczkami odetnij nadmiar ciasta na brzegach formy. Samo ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min., po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika.

Jogurt wymieszaj z jajkami i chrzanem, dołóż żołądki z warzywami, wyłóż wszystko na podpieczony spód, wyrównaj łyżką, piecz 45 min w temperaturze 160 stopni. Gotowe!

Tarta z drobiowymi żołądkami

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Tarta z drobiowymi żołądkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Tarta z drobiowymi żołądkami

  1. mmmhm, wygląda naprawdę smakowicie. Jestem wielką fanką szpinaku. Jednakże jakoś nie miałam okazji jeść go w tarcie. Wydaje mi się, że pokocham tę potrawę 🙂 Przynajmniej tak przewiduję patrząc na przepis. To dzisiejszy obiad w mojej diecie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *